Emotional Focused Therapy (EFT)

EFT is ontwikkeld door Leslie Greenberg, Robert Elliott, Jeanne Watson, Rhonda Goldman en Laura Rice in de jaren ’80 van het vorige eeuw.
Deze therapie is zeer cliëntgericht, waarbij de focus ligt op emoties. Er wordt met de hele persoon gewerkt, dus niet alleen met de problematiek die cliënt ervaart. EFT omarmt ieders uniekheid. De therapeut en de cliënt staan zij aan zij tijdens de behandeling. U speelt dus een actieve rol in de behandeling en in het verhelpen van de problemen/klachten die op dat moment op de voorgrond treden. EFT versterkt de emotionele intelligentie en daarbij ook de kwaliteit van leven. Cliënten ervaren namelijk een vooruitgang op verschillende levensgebieden.

EFT kan gegeven worden op individuele basis en aan (echt)paren die kampen met relatieproblemen. Sue Johnson heeft Emotionally Focused Therapy, eveneens EFT genoemd, verder ontwikkeld voor (echt)paren. De basis principes zijn vrijwel gelijkbaar met die van Emotion Focused Therapy.

Een relatie met een ander betekent dat je emotioneel gehecht bent, en dus tot op zekere hoogte ook afhankelijk bent van die persoon. Wanneer er problemen in een (liefdes)relatie zijn, kan het zijn dat er sprake is van een negatief interactiepatroon waarin de partners vastgeroest zitten. Het is lastig om te zien welk patroon problemen veroorzaakt in de relatie. EFT is volgens onderzoek van Sue Johnson (2016) zelfs effectief gebleken bij paren met een hoge kans op scheiding.

 • EFT biedt de mogelijkheid dat partners een veiliger en duurzame band opbouwen.
 • Er wordt met de hele persoon gewerkt, dus niet alleen met de problematiek die cliënt ervaart. EFT omarmt ieders uniekheid. De therapeut en de cliënt staan zij aan zij tijdens de behandeling. U speelt dus een actieve rol in de behandeling en in het verhelpen van de problemen/klachten die op dat moment op de voorgrond treden.
 • EFT versterkt de emotionele intelligentie en daarbij ook de kwaliteit van leven. Cliënten ervaren namelijk een vooruitgang op verschillende levensgebieden.
 • EFT kan gegeven worden op individuele basis en aan (echt)paren die kampen met relatieproblemen.

 

Herken jij één of meerdere van deze dingen in je relatie:

 • Veel onenigheid
 • Weinig met elkaar praten
 • Nauwelijks tot geen intimiteit
 • Geen leuke activiteiten samen meer ondernemen
 • Twijfels over je relatie
 • Partner of jij zelf die vreemd gegaan is
 • Niet op één lijn zitten met belangrijke zaken, lees; kinderen krijgen, opvoeding van de kinderen of hoe jullie de toekomst samen zien.

 

Overweeg dan eens relatietherapie.

Samen weer op weg naar een zonnige toekomst.

 

Duur bij individuele therapie:

Zo kort als kan, maar zolang als het nodig is. Dit is zeer afhankelijk van de klachten die u ervaart en de ernst van de klachten.

Duur bij relatietherapie (kortdurende relatietherapie): 5 tot 8 sessies. Dit is afhankelijk van de ernst van de problemen die ervaren worden en de medewerking van beide partners

 

Voor wie is deze behandeling geschikt

Contact Utrecht

Praktijk ondersteuner huisarts (POH)
van DR. van den Berg
 
Oudewijkerdwarsstraat 50
3581 LG 
Tel: 0636195945
 
 
 

Contact Utrecht

Psychologenpraktijk
 
Vondellaan 94
 
Tel: 0636195945
 
 
 
email:info@astridwilliamson.nl

Contact Baarn

Bij Fytaal
 
Eemnesserweg 21
3743 AD
Tel: 0636195945
 
 
            

logo nip klein 

vgct logo 2

pin2