Emotion/Emotionally Focused Therapy (EFT)


Emotion Focused Therapy , EFT, is ontwikkeld door Leslie Greenberg, Robert Elliott, Jeanne Watson, Rhonda Goldman en Laura Rice in de jaren 80 van de vorige eeuw. Deze therapie is zeer cliëntgericht, waarbij de focus ligt op emoties. Er wordt met de hele persoon gewerkt, dus niet alleen met de problematiek die cliënt ervaart. EFT omarmt ieders uniekheid. De therapeut en de cliënt staan zij aan zij tijdens de behandeling. U speelt dus een actieve rol in de behandeling en in het verhelpen van de problemen/klachten die op dat moment op de voorgrond treden. EFT versterkt de emotionele intelligentie en daarbij ook de kwaliteit van leven. Cliënten ervaren namelijk een vooruitgang op verschillende levensgebieden.

EFT voor (echt)paren
Sue Johnson heeft op basis van Emotion Focused Therapy een behandelmethode ontwikkeld voor (echt)paren. Ze noemt dit Emtionally Focused Therapy, ook afgekort tot EFT. De basisprincipes zijn hetzelfde. Een relatie met een ander betekent dat je emotioneel gehecht bent, en dus tot op zekere hoogte ook afhankelijk bent van die persoon. Wanneer er problemen in een (liefdes)relatie zijn, kan het zijn dat er sprake is van een negatief interactiepatroon waarin de partners vastgeroest zitten. Het is lastig om te zien welk patroon problemen veroorzaakt in de relatie. De therapie is volgens onderzoek van Sue Johnson (2016) zelfs effectief bij paren met een hoge kans op scheiding.

 • Emotionally Focused Therapy biedt de mogelijkheid dat partners een veiliger en duurzame band opbouwen.
 • Er wordt met de hele persoon gewerkt, dus niet alleen met de problematiek die iemand ervaart. EFT omarmt ieders uniekheid. De therapeut en de cliënt staan zij aan zij tijdens de behandeling. U speelt dus een actieve rol in de behandeling en in het verhelpen van de problemen/klachten die op dat moment op de voorgrond treden.
 • EFT versterkt de emotionele intelligentie en daarbij ook de kwaliteit van leven. Cliënten ervaren namelijk een vooruitgang op verschillende levensgebieden.
 • EFT kan gegeven worden op individuele basis en aan (echt)paren die kampen met relatieproblemen.

Herken jij één of meerdere dingen uit deze lijst in je relatie?

 • Veel onenigheid
 • Weinig met elkaar praten
 • Nauwelijks tot geen intimiteit
 • Geen leuke activiteiten samen meer ondernemen
 • Twijfels over je relatie
 • Een van jullie twee vreemdgegaan
 • Niet op één lijn zitten bij belangrijke zaken, zoals kinderen krijgen, de opvoeding van kinderen of jullie visie op de toekomst samen

Overweeg dan eens relatietherapie.
Relatietherapie gaat om het verhelderen van de problemen waar jullie tegenaan lopen. Daarvoor krijg je handvatten. Het is van belang om goed te weten wat jullie wensen, verwachten en behoefden zijn. Ik geef op basis daarvan aan waarmee ik jullie wel en niet kan helpen. Het werk doen jullie zelf, dus het zal gebeuren dat jullie opdrachten mee naar huis krijgen.

Relatietherapie duurt 90 minuten en de kosten zijn € 125 per sessie. In sommige gevallen is 60 minuten voldoende; dan zijn de kosten € 100. Dit wordt na de intake samen met jullie bekeken. Relatietherapie wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar, maar vraag dit voor de zekerheid na bij de verzekeraar.

Na de sessie kan worden gepind of contant worden betaald. De factuur zal aan het begin van de nieuwe maand per post toegestuurd worden.

nl_NLNL